Tidigare händelser
Sommaren 2022 i Hembygdsgården
27 juni - 28 augusti
Öppet dagligen kl 11-18
27 juni - 17 juli
Utställningen MOD om bohuslänska kvinnors kamp för kvinnlig rösträtt
18 juli - 7 augusti
Inlands slöjdare ställer ut
8 augusti - 28 augusti
Utställningen MOD om bohuslänska kvinnors kamp för kvinnlig rösträtt
Hösten 2020

Uppskattade vandringar i Kungälv
Under hösten 2020 har Kungälvs Musei Vänner fått ställa in nästan alla aktiviteter i Hembygdgården på grund av coronapandemin. Istället har föreningen arrangerat vandringar i Kungälv. Fredagen den 18 september genomfördes en skulpturvandring med Elisabeth Bülow som uppskattad guide. Fredagen den 24 september besöktes Gamla kyrkogården på Fontin. Nils Zandhers berättade om några viktiga och kända personer som ligger begravda där.
Vi stannade först till vid Vilhelm Bergs grav. Han var en betydelsefull amatörarkeolog som gjorde stora insatser för att undersöka det gamla Kongahälla vid Kastellegården. Strax intill finns jägmästare Oscar Emanuel Gybergs grav. Gyberg genomförde många skogsprojekt i Västergötland och Bohuslän, bland annat såg han till att det planterades skog på Fontinberget.
Vi stannade också till en längre stund vid f.d. lasarettsläkaren Daniel Lagerlöfs familjegrav där Nils berättade om syster Selmas besök hos Daniel och den dåtida societeten i Kungälv. Här ligger också sonen Nils Holgers sista viloplats. Det var denne Nils Holger som fick ge namn på pojken i "Nils Holgersons underbara resa genom Sverige".
I början på 1900-talet vistades flera målare i Kungälv, bland andra Gösta Sandels och Birger Simonsson. Bägge två har fått gravar intill varandra. Nils berättade att Gösta dog vid ett besök i Sevilla i Spanien och begrovs där, men när en ny väg skulle dras fram över den spanska kyrkogården ställdes frågan till Sandels anhöriga vad man skulle göra med gravstenen. Den togs tillsammans med urnan hem till Sverige och Kungälv.
Vandringen avslutades vid Sigurd Johanssons grav. Sigurd skrev mycket i Kungälvs-Posten under signaturen Labansson. Att han var en uppskattad person framgick med all tydlighet när deltagarna berättade minnen om honom.
Foto: L-O Olsson
Hembygdsgården sommaren 2020
På grund av covid-19 hade Hembygdsgården ett mycket begränsat öppethållande under sommaren.
Under två veckor, 20 juli - 2 augusti, var det dock öppet varje dag. Inlands hemslöjdsförening visade och sålde hantverksprodukter.
En populär aktivitet som lockade 1200 besökare till Hembygdsgården.
Fullsatt vid årets första visprogram
Årets första visprogram i Hembygdsgården måndagen den 3 februari hade lockat en fullsatt lokal. Denna gång hade Lennart Torstensson lyckats få Leif "Pedda" Pedersen till visträffen. Han berättade om sin koppling till Kungälv och vi fick lyssna till fina tolkningar av visor av bland andra Taube och Arne i Bora. Han läste även en dikt av Rita Karolén på ö-mål. Vi sjöng tillsammans Rosa på bal innan det var dags för kaffe med dopp.
Efter kaffet fick vi lyssna till visor av Lasse Berghagen, Povel Ramel och Lasse Dahlqvist. Nils Zandhers sjöng På Arendorffs tid. När Pedda sjöng Pandyl och Lampetter steg stämningen ytterligare och alla klappade takten. Visträffen avslutades med Fraganzia och I natt jag drömde.
Alla åhörarna fick uppleva en stund full av värme, glädje och god stämning och tackade Pedda, Lennart och Nils för en fantastisk visstund. Nästa träff blir den 2 mars kl 16 i Hembygdsgården då Lowe Pettersson gästar oss.
Text och bild: Lars-Olof Olsson


Kungälvs Musei Vänner och Föreningen Norden besökte Halden och Fredriksten fästning
En söndag i september samlades 40 medlemmar för att resa till Halden tillsammans med medlemmar från Föreningen Norden. Det blev en intressant heldag med bland annat föredrag om Norden, Fredrikstens fästning, krig och fred samt besök på en påkostad och mycket intressant utställning om Karl XII som blev skjuten just utanför fästningen.

Årets hembygdsbok 2018
Vid Bohusläns Hembygdsförbunds årsstämma i Mollösund fick Bo Ericsson, Conny Andersson och Kungälvs Musei Vänner utmärkelsen "Årets hembygdsbok 2018" för boken Kungälvsbilder - 1960 talet eller när EPA kom till staden!
Ur motiveringen:
"Boken har en hög nostalgifaktor för oss som var med, men även för dem som inte upplevt 1960-talet själva, finns i dagens retrovåg ett stort intresse för tiden.
I boken behandlas allt från hårmode och neonskyltar till lasarett och brobygge. Den utgör en tidsspegel, inte bara för Kungälv, den förmedlar igenkänning för många platser i Sverige.
1960-talet är så nära, men ändå så annorlunda mot dagens samhälle. Tiden var en brytningstid, mycket gammalt fanns kvar, men också mycket var nytt - en tid som präglades av högkonjunktur och välfärd.
Boken har ett fint tryck med god bildåtergivning. Informativa kartor pryder för- och eftersättsbladen. Boken är inbjudande och lockar till läsning."
Priset mottogs av Bo Ericsson och Lars-Olof Olsson, ordförande i Kungälvs Musei Vänner. Boken finns att köpa i Hembygdsgården på Fästningsholmen.
Foto: Ghila Lammers

En trevlig och lärorik bussresa i Kungälvs kommun
Lördagen den 11 maj gjordes en medlemsresa med buss i Kung-älvsbygden. Intresset för resan var mycket stort. 48 medlemmar åkte med och 12 personer fick tyvärr inte plats denna gång. Kanske blir det en repris senare under året.
Vi besökte först Kastellegården och Sankt Halvards kyrkoruin. Här berättade Kenneth Gustafson om händelser som inträffat på dessa historiska platser. Efter att ha druckit förmiddagskaffe med macka gjordes ett besök i Birgitta Arkenbacks ateljé i Glöskär. Birgitta berättade om gårdens historia och visade delar av sitt historiska måleri.
Därefter var det dags för besök i Tofta. Kenneth berättade gårdens historia och om det stora invallningsprojekt som genomförts här. Sedan var det dags att inta en välsmakande två-rätters måltid i de vackra salarna i herrgården.
På väg till Tjuvkil intog Göran Kristensson guidestolen för att berätta om tidiga besökare till Tjuvkil och Marstrand. Därefter bar det av till Ödsmåls by, Solberga och Kode.
Anders Johansson mötte upp vid kommunens vindkraftverk och vi fick höra om vindkraftverkets betydelse för energiproduktionen i landet och i kommunen. Via Ingetorp och Kareby for vi via Präst-vägen till Diseröd och nere vid Göta älv passerades kommunens nya vattenverk och den mäktiga grusavlagringen vid Dösebacka. Tidigare hade man grustäkt här och 1931 hittades fossilfynd av mammut och myskoxe! Det som gjort Dösebacka särskilt intressant är inslagen av vindslipade block och stenar. Idag kan vi se några av stenarna vid Strandpromenaden i Kungälv.
Dagens sista besök gjordes i Mariebergs gårdsbutik där Ulf Karmark tog emot. Han berättade om butiken och gårdsslakteriet. Resenärerna var mycket nöjda med resan och tackade busschauffören Sture från Jörlanda buss och alla guider som medverkat under dagen.
Nästa utflykt blir till Halden och Fredrikstens fästning söndagen den 15 september. Intresset är stort. Det gäller att anmäla sig redan nu.
Minnesutställning i hembygdsgården
Kungälvsfotografer hedrar Conny Andersson





