Kungälvs Musei Vänner och Föreningen Norden besökte Halden och Fredriksten fästning
En söndag i september samlades 40 medlemmar för att resa till Halden tillsammans med medlemmar från Föreningen Norden. Det blev en intressant heldag med bland annat föredrag om Norden, Fredrikstens fästning, krig och fred samt besök på en påkostad och mycket intressant utställning om Karl XII som blev skjuten just utanför fästningen.

Årets hembygdsbok 2018
Vid Bohusläns Hembygdsförbunds årsstämma i Mollösund fick Bo Ericsson, Conny Andersson och Kungälvs Musei Vänner utmärkelsen "Årets hembygdsbok 2018" för boken Kungälvsbilder - 1960 talet eller när EPA kom till staden!

Ur motiveringen:
"Boken har en hög nostalgifaktor för oss som var med, men även för dem som inte upplevt 1960-talet själva, finns i dagens retrovåg ett stort intresse för tiden.

I boken behandlas allt från hårmode och neonskyltar till lasarett och brobygge. Den utgör en tidsspegel, inte bara för Kungälv, den förmedlar igenkänning för många platser i Sverige.

1960-talet är så nära, men ändå så annorlunda mot dagens samhälle. Tiden var en brytningstid, mycket gammalt fanns kvar, men också mycket var nytt - en tid som präglades av högkonjunktur och välfärd.

Boken har ett fint tryck med god bildåtergivning. Informativa kartor pryder för- och eftersättsbladen. Boken är inbjudande och lockar till läsning."

Priset mottogs av Bo Ericsson och Lars-Olof Olsson, ordförande i Kungälvs Musei Vänner. Boken finns att köpa i Hembygdsgården på Fästningsholmen.
Foto: Ghila Lammers

Birgitta Arkenback tar emot i Glöskär.
Foto: Göran Kristensson

Birgitta Arkenback var konstnärlig ledare för de tre första delarna av Kungälvsbroderiet. Hon är dessutom styrelseledamot i föreningen Kungälvs Musei Vänner.

En trevlig och lärorik bussresa i Kungälvs kommun
Lördagen den 11 maj gjordes en medlemsresa med buss i Kung-älvsbygden. Intresset för resan var mycket stort. 48 medlemmar åkte med och 12 personer fick tyvärr inte plats denna gång. Kanske blir det en repris senare under året.
Vi besökte först Kastellegården och Sankt Halvards kyrkoruin. Här berättade Kenneth Gustafson om händelser som inträffat på dessa historiska platser. Efter att ha druckit förmiddagskaffe med macka gjordes ett besök i Birgitta Arkenbacks ateljé i Glöskär. Birgitta berättade om gårdens historia och visade delar av sitt historiska måleri.

Därefter var det dags för besök i Tofta. Kenneth berättade gårdens historia och om det stora invallningsprojekt som genomförts här. Sedan var det dags att inta en välsmakande två-rätters måltid i de vackra salarna i herrgården.
På väg till Tjuvkil intog Göran Kristensson guidestolen för att berätta om tidiga besökare till Tjuvkil och Marstrand. Därefter bar det av till Ödsmåls by, Solberga och Kode.
Anders Johansson mötte upp vid kommunens vindkraftverk och vi fick höra om vindkraftverkets betydelse för energiproduktionen i landet och i kommunen. Via Ingetorp och Kareby for vi via Präst-vägen till Diseröd och nere vid Göta älv passerades kommunens nya vattenverk och den mäktiga grusavlagringen vid Dösebacka. Tidigare hade man grustäkt här och 1931 hittades fossilfynd av mammut och myskoxe! Det som gjort Dösebacka särskilt intressant är inslagen av vindslipade block och stenar. Idag kan vi se några av stenarna vid Strandpromenaden i Kungälv.
Dagens sista besök gjordes i Mariebergs gårdsbutik där Ulf Karmark tog emot. Han berättade om butiken och gårdsslakteriet. Resenärerna var mycket nöjda med resan och tackade busschauffören Sture från Jörlanda buss och alla guider som medverkat under dagen.
Nästa utflykt blir till Halden och Fredrikstens fästning söndagen den 15 september. Intresset är stort. Det gäller att anmäla sig redan nu.

Minnesutställning i hembygdsgården
Kungälvsfotografer hedrar Conny Andersson

Viveka Overland juryns ordföranden lämnar över diplom till Rune Hasslöf
Barn hade dansuppvisning, likaså Kongahälla danslag Foto: Bo Ericsson
Ingemar Thorsson säljer vykort och ljus Foto: Bo Ericsson
Sista veckan i maj 2013 installerades tre kakelugnar i Hembygdsgården. Arbetet utfördes som ett projekt med Näs slöjd & byggnadsvård. Till höger gänget som gjorde det.
Trots att det var lite kyligt var det mycket folk på marknaden. Foto: Bo Ericsson
Föreningens ordförande öppnar marknaden klockan 10. Foto: Bo Ericsson
Elisabeth Mattson invigningstalar Foto: C. Andersson
Elisabeth Mattsson och Verna Rydén beundrar den nya gobelängen
Elisabeth Mattsson pratar med Git Andersson som är designledare för sista broderiet
Verna Rydén hälsar alla välkomna till Mimers konsthall Foto: C. Andersson
Många besökte Mimers Konsthall vid invigningen
Gunilla Fransson berättar om de 10.000 timmar som det tagit att framställa broderiet